top of page

Massaaž diabeedi korral

Updated: Jan 26, 2022


Üldiselt, massaaž on näidustatud inimestele kellel hästi kontrollitav diabeedi vorm. Kuid peab mõningate nüanssidega arvestama. Massaaž võib esile kutsuda veresuhkru taseme langust, mis omakorda suurendab hüpoglükeemia ohtu.

  1. Palun ärge unustage informeerida massööri oma seisundist. Samuti oleks hea, kui kirjeldaksite neid sümptomeid, mis esinevad just teil veresuhkru langemisel (need võivad inimestel erineda)

  2. Võtke kaasa glükoos või mingi muu söök/jook, mis tavaliselt aitab teil sellise olukorraga toime tulla

    1. NB! Pidage meeles, et see on väga ok korraks protseduuri peatada, et teha mõni lonks mahla või kommi ära süüa.

  3. Pikad massaaži seansid diabeedi korral ei ole soovituslikud sest, et jällegi kasvab hüpoglükeemia oht. Max 1 tund!

  4. Süüa ja juua tuleb piisavalt nii enne kui peale massaaži et hoida veresuhkur heal tasemel

  5. Juhul kui teil esineb perifeerse neuropaatia sümptomeid, siis massööril tuleks kasutada pehmemaid tehnikaid vigastuste vältimiseks


Mis on põhiline kasu?


Veresuhkru kontroll, insuliini süstid, neuropaatia sümptomid - kõik see tekitab stressi ja ärevust.

Antud olukorras massaaž lisaks oma tavapärasele üldisele positiivsele füsioloogilisele efektile annab ka suurepärast psühholoogilist tuge.

Massaaži tagajärjel tõusevad nn õnnehormoonide (endorfiin, dopamiin, serotoniin) tasemed ja inimene tunneb õnne ja rahu.

Nii et lõppkokkuvõttes õige toitumise, harjutuste, veresuhkru kontrolli all hoidmise ja ravimitega kombinatsioonis regulaarne massaaž aitab elukvaliteedi parendada ning diabeedi seisundiga paremini toime tulla.




Allikad

  1. “Complementary Health Care for Diabetes” - Mary Kathleen Rose | 07.2014 https://www.diabetesselfmanagement.com/managing-diabetes/complications-prevention/therapeutic-massage/

  2. “Is Massage Useful in the Management of Diabetes? A Systematic Review” | 10.2001 https://spectrum.diabetesjournals.org/content/14/4/218

  3. “Diabeet Eestis” - Ulvi Tammer-Jäätes | 29.04.2017 http://www.diabetes.ee/organisatsioon/diabeet-eestis

51 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page